Pomiar ryzyka kosztów w przedsiębiorstwie - Nowak, Edward (Measuring the cost risk in enterprises, 2017)
Ponoszenie kosztów w związku z działalnością prowadzoną przez przedsiębiorstwo jest procesem odbywającym się w czasie. Proces ten przebiega w warunkach dużej zmienności czynników wewnętrznych i zewnętrznych. To powoduje, że koszty są kategorią ekonomiczną narażoną na ryzyko, które podlega zarządzaniu w przedsiębiorstwie. W tym celu należy dokonywać pomiaru ryzyka towarzyszącego ponoszeniu kosztów. Pomiaru tego można dokonać przy zastosowaniu różnych miar ryzyka działalności przedsiębiorstwa. W niniejszym artykule będą ukazane trzy rodzaje miar ryzyka w odniesieniu do kosztów: miary zmienności, miary bezpieczeństwa i zagrożenia oraz miary wrażliwości. Miary te zostaną dostosowane do pomiaru ryzyka kosztów, które przyczyniają się do zmieszenia korzyści ekonomicznych przedsiębiorstwa (wyników finansowych). Wykorzystanie wyników tego pomiaru umożliwia sterowanie ryzykiem kosztów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 480, s. 98-107
Keywords: ryzyko; pomiar ryzyka; ryzyko kosztów; miary ryzyka; zmienność kosztów; risk; risk measurement; cost risk; risk measurements; cost variability