Koszty restrukturyzacji w świetle prawa bilansowego i prawa restrukturyzacyjnego - Kowalak, Robert (The costs of restructuring processes in accounting law and act of restructuring, 2017)
Artykuł przedstawia ujęcie kosztów restrukturyzacji w prawie bilansowym oraz w prawie restrukturyzacyjnym. Przedsiębiorstwa mogą podejmować decyzję o restrukturyzacji fakultatywnie lub obligatoryjnie. Wdrożona ustawa Prawo restrukturyzacyjne ma umożliwić przedsiębiorcom mającym kłopoty finansowe kontynuowanie działalności gospodarczej. Celem artykułu jest pokazanie, jak przedsiębiorstwo powinno ujmować koszty restrukturyzacji w księgach rachunkowych oraz jakie koszty są uznawane za koszty postępowania restrukturyzacyjnego w ujęciu ustawy Prawo restrukturyzacyjne. W artykule zaprezentowano rodzaje postępowania restrukturyzacyjnego, czym są koszty restrukturyzacji, jak ujmuje się je w ustawie o rachunkowości oraz co na ich temat mówią Międzynarodowe Standardy Rachunkowości, ustawa o rachunkowości oraz Krajowe Standardy Rachunkowości. W artykule zastosowano następujące metody badawcze: analiza piśmiennictwa, indukcja, dedukcja, analiza aktów prawnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 480, s. 71-79
Keywords: koszty restrukturyzacji; postępowanie restrukturyzacyjne; prawo bilansowe; costs of restructuring; restructuring process; balance sheet law