Standardy ekologiczne w sprawozdaniu finansowym elektrowni - Żaba-Nieroda, Renata (Ecological standards in power plant financial statement, 2017)
W opracowaniu podjęto próbę identyfikacji finansowych kategorii związanych z realizacją przedsięwzięć mających na celu osiągniecie standardów ekologicznych. Podstawowe standardy ekologiczne obowiązujące elektrownie to: redukcja emisji, określony poziom energii wytwarzanej ze źródeł odnawialnych, uzyskanie odpowiedniej efektywności ekologiczne. W opracowaniu wykorzystano elementy sprawozdania finansowego elektrowni. Identyfikacja odbywa się na dwóch poziomach: po pierwsze, poprzez wskazanie wielkości i kategorii uwzględnianych w sprawozdaniach finansowych elektrowni, po drugie, poprzez wyodrębnienie: przychodów, kosztów, aktywów, kapitałów, wpływów i wydatków związanych z dostosowaniem elektrowni do standardów ekologicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 479, s. 195-206
Keywords: standard ekologiczny; elektrownia; sprawozdanie finansowe; nakłady; koszty; ecological standard; power station; financial statement; outlays; costs