Sprawozdawczość środowiskowa polskich mikroprzedsiębiorstw - Zuchewicz, Joanna (Environmental reporting of Polish microenterprises, 2017)
W artykule przedstawiono rozważania na temat konieczności sporządzania sprawozdań środowiskowych przez mikroprzedsiębiorstwa w postaci zaproponowanej przez polskich ustawodawców. O ile sporządzanie raportów środowiskowych przez duże przedsiębiorstwa wydaje się oczywiste, o tyle sporządzanie tego typu sprawozdań przez mikroprzedsiębiorstwa budzi wiele wątpliwości. Celem artykułu jest analiza zakresu sprawozdawczości środowiskowej polskich mikroprzedsiębiorstw oraz identyfikacja korzyści i kosztów ich sporządzania. Treść opracowania oparto na studiach krajowej literatury przedmiotu, aktów prawnych w zakresie poruszanej tematyki oraz na własnych rozważaniach i doświadczeniach autorki na gruncie naukowym i praktycznym. W realizacji celu zastosowano metodę analizy, indukcji i wnioskowania. Po przeanalizowaniu korzyści i kosztów dotyczących raportowania środowiskowego zaproponowano uproszczenie obligatoryjnej sprawozdawczości środowiskowej dla mikroprzedsiębiorstw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 479, s. 185-194
Keywords: sprawozdawczość środowiskowa; raporty środowiskowe; mikroprzedsiębiorstwo; environmental reporting; environmental reports