Ocena raportów zintegrowanych grup kapitałowych na podstawie wskaźników szczegółowych - Sikacz, Hanna (Evaluation of integrated reports of capital groups on the basis of specific standard disclosures, 2017)
Coraz większa liczba przedsiębiorstw wyraża przekonanie o konieczności doskonalenia systemów zarządzania w kierunku kształtowania wzajemnie korzystnych relacji ze wszystkimi interesariuszami. Możliwość taką daje sprawozdawczość niefinansowa, w tym raportowanie zintegrowane, stanowiąc odzwierciedlenie współczesnych nurtów nauk o zarządzaniu. Solidnie przygotowywane raporty to wyzwanie związane z doskonaleniem procesu zarządzania działaniami CSR. Celem publikacji jest przedstawienie wyników badań związanych z analizą wskaźników ekonomicznych, środowiskowych i społecznych przedstawionych w raportach zintegrowanych wiodących grup kapitałowych w Polsce. Zasadnicza część badań to identyfikacja raportowanych aspektów i poziomu ich raportowania z analizą opisów wskaźników zgodnych z wytycznymi Global Reporting Initiative (GRI). Opracowanie stanowi podsumowanie badań, które nie rozwiewają wątpliwości co do użyteczności tych raportów dla interesariuszy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 479, s. 148-160
Keywords: raport zintegrowany; CSR; wytyczne GRI; grupa kapitałowa; integrated report; The GRI Sustainability Reporting Guidelines; capital group