Zmiany poziomu ujawnień środowiskowych informacji finansowych w raportach rocznych wybranych spółek publicznych - Dyduch, Justyna (Changes of level of financial environmental disclosure in annual reports of selected listed companies, 2017)
Celem artykułu jest analiza zmian poziomu ujawnień środowiskowych informacji finansowych w raportach rocznych dotyczących lat 2005-2015 wybranych 20 spółek notowanych na GPW w Warszawie, charakteryzujących się znaczącym negatywnym oddziaływaniem na środowisko. Do oceny poziomu tych ujawnień (zakresu i jakości) wykorzystano metodę analizę zawartości. Analiza wykazała, że w latach 2005-2015 wystąpiła słaba tendencja wzrostowa poziomu ujawnień. Kształtowanie się poziomu ujawnień było w większym stopniu skutkiem zmian zakresu prezentowanych informacji niż zmian jakości tych ujawnień. Ze względu na brak zmian regulacji prawnych w zakresie prezentowania środowiskowych informacji finansowych w raportach rocznych spółek publicznych w analizowanym okresie można uznać, w świetle teorii legitymizacji, że wzrost poziomu ujawnień informacji był wynikiem wzrastających oczekiwań społeczeństwa wobec przedsiębiorstw w zakresie prowadzenia działalności minimalizującej negatywny wpływ na środowisko naturalne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 479, s. 34-43
Keywords: rachunkowość środowiskowa; indeks ujawnień; raport roczny; environmental accounting; disclosure index; annual report