Problem opóźnionych płatności w opinii mikroprzedsiębiorstw - Ziętek-Kwaśniewska, Katarzyna (The problem of late payments in the opinion of micro-enterprises, 2017)
Zagadnienie dokonywania opóźnionych płatności w transakcjach między przedsiębiorstwami było przedmiotem wielu badań. Niemniej brakuje dociekań ukierunkowanych na poznanie opinii przedsiębiorstw na temat dokonywania opóźnionych płatności, w tym uwzględniających aspekt etyczny takich zachowań. Celem artykułu jest zaprezentowanie opinii mikroprzedsiębiorstw na temat nieterminowego regulowania zobowiązań wobec dostawców. Przeprowadzone badanie wykazało, że zdecydowana większość respondentów uznaje konieczność terminowego regulowania zobowiązań wobec dostawców, aczkolwiek blisko połowa z nich jest zdania, że w pewnych sytuacjach opóźnianie płatności jest usprawiedliwione. Nadto zdecydowana większość ankietowanych postrzega nieterminowe regulowanie zobowiązań wobec dostawców jako nieetyczne oraz zgadza się, że dokonywanie opóźnionych płatności pogarsza wizerunek przedsiębiorstwa-dłużnika, podważa zaufanie partnerów biznesowych do dłużnika oraz pogarsza jakość relacji z jego dostawcami
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 463-471
Keywords: opóźnione płatności; kredyt kupiecki; mikroprzedsiębiorstwa; zachowaniepłatnicze; late payments; trade credit; micro-enterprises; payment behaviour