System rachunkowości a pomiar efektywności publicznego finansowania oświaty w Polsce - Nucińska, Joanna (Accounting system vs. measuring the efficiency of public financing of education in Poland, 2017)
Celem artykułu jest prezentacja systemu rachunkowości jednostek oświatowychjako źródła informacji dla budżetu zadaniowego, będącego narzędziem pomiaru efektywnościpublicznego finansowania zadań w Polsce. Obiekt badań stanowiły wymogi prawnewobec systemu rachunkowości jednostek oświatowych oraz wymogi budżetu zadaniowegodotyczące informacji finansowych generowanych przez system rachunkowości. Dokonanokrytycznej analizy aktów prawnych i literatury, przeprowadzono analizę opisową oraz przedstawionostudium przypadku dla m.st. Warszawy. Zidentyfikowano najważniejsze obszarydostosowania systemu ewidencyjnego rachunkowości jednostek oświatowych dla potrzebpomiaru efektywności publicznego finansowania oświaty w Polsce przy pomocy budżetu zadaniowego.Zaprezentowano też rozwiązania w tym zakresie (w szczególności: wsparcie IT)stosowane w jednostkach oświatowych objętych wspólną obsługą przez Urząd m. st. Warszawy.Artykuł powstał w ramach cyklu publikacji pt. „Uwarunkowania pomiaru efektywnościfinansowania edukacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 325-336
Keywords: finansowanie oświaty; efektywność; budżet zadaniowy; rachunkowość budżetowa; financing of education; efficiency; performance budget; budgetary units accounting