Działalność w sektorze towarów i usług środowiskowych w Polsce na tle wybranych państw Unii Europejskiej - Małecki, Piotr P. (Activity in environmental goods and services sector in Poland and selected European Union countries, 2017)
W artykule przedstawiono wyniki analizy porównawczej w zakresie rachunków sektora towarów i usług środowiskowych sporządzonych w Polsce i wybranych krajach UE. Rachunki te są elementem europejskich rachunków ekonomicznych środowiska i dotyczą działalności produkcyjnej w gospodarce narodowej, której rezultatem są produkty związane z ochroną środowiska. W artykule omówiono zasady tworzenia takich rachunków i obowiązki w tym zakresie i przeprowadzono analizę porównawczą wyników rachunków sporządzonych w poszczególnych krajach, badając wielkość produkcji, wartości dodanej produkcji oraz eksportu towarów i usług środowiskowych, wskaźniki określające wielkość produkcji w relacji do PKB oraz wielkość zatrudnienia w relacji do zatrudnienia ogółem. W artykule porównano też strukturę wielkości produkcji w sektorze towarów i usług środowiskowych według rodzajów działalności produkcyjnej – rynkowej i nierynkowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 301-310
Keywords: towary i usługi środowiskowe; sprawozdawczość statystyczna; Eurostat; environmental goods and services; statistical reporting