Reklama a koncepcja społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw z branży farmaceutycznej - Korkosz-Gębska, Jolanta (Advertisement vs. concept of Corporate Social Responsibility in companies of pharmaceutical industry, 2017)
W artykule przedstawiono wybrane aspekty społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw farmaceutycznych, która w związku ze specyfiką branży powinna stać się ich nadrzędną wartością. Celem pracy była identyfikacja rozbieżności między oczekiwanym wobec firm farmaceutycznych podejściem do realizacji założeń koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu a nieuczciwymi praktykami w obszarze zagadnień konsumenckich. Przeprowadzona analiza opisowa, studia literaturowe oraz obserwacja potwierdziły istnienie dysonansu pomiędzy deklarowaną troską o dobro ludzi a nieetycznymi działaniami w zakresie promocji oferowanych produktów, jak również wskazały na konieczność implementacji założeń koncepcji CSR we wszystkich obszarach funkcjonowania przedsiębiorstw z branży farmaceutycznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 259-267
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; reklama; etyka; branża farmaceutyczna; corporate social responsibility; advertisement; ethics; pharmaceutical industry