Crowdfunding nieruchomości przykładem rozwoju finansowania społecznościowego - Kordela, Dominika (Real Estate Crowdfunding as an example of social financing, 2017)
Technologie informatyczne wykorzystywane są przez pośredników finansowych do promocji i dystrybucji usług bankowych, maklerskich czy ubezpieczeniowych. Wzrost znaczenia komunikacji wirtualnej skutkuje kolejnymi zmianami, zawieranie transakcji finansowych przez uczestników sieci Internet dzięki crowdfundingowi możliwe jest bez pośrednictwa instytucji finansowych. Relatywnie nowym sposobem finansowania i inwestowania na rynku nieruchomości jest Real Estate Crowdfunding (RECF), czyli crowdfunding nieruchomości. W artykule podjęto próbę systematyki crowdfundingu nieruchomości i umiejscowienia tego sposobu finansowania oraz inwestowania na wirtualnym rynku usług finansowych w ramach tzw. ekonomii tłumu. Przedstawiono modele crowdfundingu nieruchomości oraz charakterystykę inwestycji RECF, jak również zalety i wady tego sposobu finansowania i inwestowania. Główną metodą badawczą wykorzystaną do realizacji celu jest krytyczna analiza literatury przedmiotu oraz metoda opisowa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 248-258
Keywords: finanse; finansowanie społecznościowe; crowdfunding; finance; social financing