Nowe instrumenty finansowania współpracy między samorządami w ramach programowania i realizacji polityki regionalnej w latach 2014-2020 - Kogut-Jaworska, Magdalena (New financing tools for co-operation between self-governments in the framework created for programming and implementation of regional policies for the period 2014-2020, 2017)
Jednym z najważniejszych założeń nowej polityki spójności Unii Europejskiej na lata 2014-2020 jest potraktowanie jako priorytetowego podejścia terytorialnego. Nowe instrumenty zaproponowane w pakietach legislacyjnych UE w swym założeniu mają usprawnić wykorzystanie środków unijnych, przyczynić się do tego, by w nowej perspektywie były bardziej efektywnie wykorzystane. Celem artykułu jest przedstawienie istoty i zakresu nowych instrumentów finansowania współpracy między samorządami w ramach programowania i realizacji polityki regionalnej oraz dokonanie próby oceny korzyści i ograniczeń związanych z ich wdrożeniem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 238-247
Keywords: samorząd terytorialny; finanse samorządowe; finanse UE; Zintegrowane Inwestycje Terytorialne; Kontrakt Samorządowy; local self-government; local governemnt finances; UE funds; integrated territorial investment; local self-government contract