Dopasowanie banków z Europy Środkowo-Wschodniej do Modelu M. Jeuckena - Janik, Bogna (Adjustment of banks from Central and Eastern Europe to Jeucken’s Model, 2017)
Celem badania jest ustalenie szacunkowego stopnia spełnienia kryteriów Modelu M. Jeuckena przez banki społecznie odpowiedzialne z krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Model M. Jeuckena służy do oceny realizacji idei społecznej odpowiedzialności przez banki. Badanie podjęto wiedząc, że model jest przystosowany do oceny banków działających w rozwiniętych, wybranych krajach z wyłączeniem Czech, Polski i Węgier. Oznacza to, że może on niecałkowicie odpowiadać warunkom ekonomicznym, historycznym i zwyczajowym, które panują w tych krajach. Do badania w krajach Europy Środkowo-Wschodniej wytypowano banki spełniające najwyższe standardy społecznej odpowiedzialności, notowane w ramach indeksów: RESPECT, VONIX i CEERIUS. Wyniki badań posłużą do przygotowania modelu, który mógłby spełnić swoją funkcję na rynkach krajów Europy Środkowo-Wschodniej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 216-224
Keywords: etyczne banki; społeczne banki; banki z indeksów RESPECT; VONIX; CEERIUS; społeczna odpowiedzialność; ethical banks; social banks; banks from RESPECT; social responsibility