Wykorzystanie narzędzi analizy finansowej w badaniu zagrożenia kontynuacji działalności spółek notowanych na NewConnect - Goldmann, Katarzyna; Zimnicki, Tomasz (Use of financial analysis tools in examining the risk of going concern of companies listed on NewConnect, 2017)
Jednostki gospodarcze we wprowadzeniu do sprawozdania finansowego stwierdzają, czy zasada kontynuacji działalności została zachowana. W przypadku większych podmiotów stwierdzenie to musi zostać zweryfikowane przez biegłych rewidentów, którzy powinni wykorzystać do tego narzędzia analizy finansowej – analizę wstępną i wskaźnikową. Artykuł prezentuje wyniki badań w zakresie zastosowania tych narzędzi przez biegłych rewidentów przy ocenie zagrożenia kontynuacji działalności. Badaniu poddano roczne raporty okresowe za rok 2014 spółek notowanych na NewConnect, z których wynika, że użycie narzędzi zarówno analizy wstępnej, jak i wskaźnikowej jest zaskakująco niskie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 195-205
Keywords: sprawozdanie finansowe; kontynuacja działalności; analiza wstępna; analiza wskaźnikowa; financial statement; going concern; preliminary analysis; ratio analysis