Rozwój ekonomii społecznej a proces kształcenia współczesnego księgowego - Gabrusewicz, Tomasz (Development of social economy vs. process of contemporary accountant training, 2017)
Ekonomia społeczna, teoria zrównoważonego wzrostu gospodarczego, rachunkowość – z pozoru odrębne tematy, po głębszym zastanowieniu w kontekście poruszanego problemu mogą wskazać – nie zawsze bezpośrednio – drogę, jaką powinni podążać ludzie mający wpływ na kształtowanie przyszłych pokoleń ekonomistów. Artykuł ma charakter dyskusyjny. W zamyśle autora ma składać się z trzech, odrębnych części prezentujących zagadnienia ekonomii społecznej, zrównoważonego rozwoju i procesu kształcenia. Celem artykułu, jest wzbudzenie w gronie czytelników chęci podjęcia próby połączenia założeń ekonomii społecznej i wyciągnięcia wniosków, jakie mogłyby wspomóc uczelnie wyższe, na których odbywa się kształcenie w obszarze rachunkowości w konstruowaniu profilu absolwenta – współczesnego księgowego o szerokich perspektywach, który swoją wiedzą będzie wspierał zarządy w realizacji strategii rozwoju. Autor nie analizuje przewodników po przedmiotach, programów czy zawartości merytorycznych poszczególnych przedmiotów. W tej chwili potrzebujemy spójnej strategii w obszarze kształcenia rachunkowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 185-194
Keywords: ekonomia; rachunkowość; kształcenie; CSR; zrównoważony rozwój; economics; accounting; education; sustainable development