Motywy inwestowania społecznie odpowiedzialnego – przegląd wybranych badań - Doś, Anna; Foltyn-Zarychta, Monika (Motives for Socially Responsible Investment – an overview of selected research, 2017)
Inwestycje społecznie odpowiedzialne definiowane są jako długoterminowa strategiainwestowania środków (osób fizycznych lub instytucji), która dąży zarówno do maksymalizacjizysku, jak i poprawy dobrobytu społecznego. Są one coraz szybciej rosnącym segmentemrynku finansowego. Rozpowszechnione w literaturze modele inwestora: model Markowitzai koncepcje behawioralne są niewystarczające, aby wyjaśnić skłonność inwestorów do lokowaniaśrodków w sposób społecznie odpowiedzialny. Celem artykułu jest identyfikacja i klasyfikacjamotywów inwestowania społecznie odpowiedzialnego. Przyjętą metodą jest szeroka analizaliteratury światowej. Uzyskane rezultaty wskazują, że wśród motywów inwestowania społecznieodpowiedzialnego dostrzega się motywy finansowe, inne motywy gospodarcze, motywypsychologiczne, etyczne, aksjologiczne, religijne, związane z budowaniem swojego wizerunkuprzez inwestora oraz chęcią oddziaływania na system społeczno-ekonomicznego. Potwierdza toniewystarczalność znanych modeli inwestora i inspiruje do dalszych badań interdyscyplinarnychkoniecznych do predykcji zachowania inwestorów na rynkach kapitałowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 113-121
Keywords: decyzje inwestycyjne; etyka; rozwój zrównoważony; investment decisions; ethics; sustainable development