Rentowność aktywów i kapitału własnego Landesbanken w Niemczech - Dąbkowska, Anna (Profitability of ROA and ROE of Landesbanken in Germany, 2017)
Sytuacja Landesbanken w Niemczech jest przedmiotem dyskusji w środowisku zarówno naukowym, jak i bankowym. Umiędzynarodowienie i próby ujednolicenia europejskiego rynku finansowego spowodowały liczne ograniczenia w działalności Landesbanken w Niemczech, m.in. zlikwidowano specjalne gwarancje wypłacalności dla Landesbanken przez ich właścicieli oraz zobowiązano je do oddzielenia działalności w obszarze wspierania rozwoju gospodarki regionalnej. Poza tym chęć zwiększenia rentowności kapitału skłoniła je do podejmowania ogromnego ryzyka inwestycyjnego na rynkach finansowych, którego konsekwencją stały się problemy z płynnością finansową i wypłacalnością banków. Celem artykułu jest analiza rentowności Landesbanken w Niemczech przeprowadzona za pomocą klasycznych wskaźników rentowności. Ponadto w artykule przedstawiono problemy, z jakimi od lat borykają się Landesbanken w Niemczech
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 99-112
Keywords: Landesbanken; system bankowy; ROA; ROE; banking system