Instytucje mikrofinansowe na rynku usług finansowych - Alińska, Agnieszka (Microfinance institutions on the financial services market, 2017)
Rozwój rynku usług alternatywnych stanowi uzupełnienie dotychczasowej oferty produktowo-usługowej banków i przyczynia się do wprowadzania na rynku usług finansowych zupełnie nowych typów i rodzajów usług dostarczanych przez podmioty spoza klasycznego sektora bankowego. Jednym z takich alternatywnych sektorów dostarczających usług finansowych są mikrofinanse. Analiza doświadczeń międzynarodowych i ocena wpływu sektora mikrofinansowego na funkcjonowanie oraz wewnętrzną organizację systemu finansowego, ekonomicznego i społecznego kraju wskazuje, iż występują liczne przykłady działalności instytucji, które mogą być kwalifikowane do kategorii instytucji mikrofinansowych, a usługi przez nie dostarczane cieszą się coraz większą popularnością i uznaniem. Celem niniejszej publikacji jest zaprezentowanie istoty i znaczenia mikrofinansów na rynku usług finansowych poprzez identyfikację podstawowych rodzajów usług i kanałów ich dystrybucji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 478, s. 24-36
Keywords: mikrofinanse; usługi finansowe; microfinance; financial services