Wpływ grup kapitałowych na procesy integracyjne w rachunku kosztów - Szydełko, Alfred (Impact of capital groups on integration processes in cost accounting, 2017)
Celem opracowania jest próba wskazania kluczowych czynników wpływu grupy kapitałowej na procesy integracyjne w systemach rachunku kosztów tworzących je spółek. Jako podstawową metodę badawczą zastosowano analizę literatury i regulacji prawnych, a wnioski sformułowano na podstawie metod dedukcji oraz rozumowania przez analogię. Przedstawione rozważania wykazały, że relacje zachodzące pomiędzy spółkami funkcjonującymi w ramach grupy kapitałowej oraz wymogi skonsolidowanej sprawozdawczości mają istotny wpływ na procesy integracyjne rachunku kosztów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 419-427
Keywords: rachunek kosztów; integracja; grupa kapitałowa; zintegrowany rachunek kosztów; cost accounting; integration; capital group; integrated cost accounting