Wybrane problemy pomiaru dokonań w jednostkach samorządu terytorialnego - Szołno, Olga (Selected problems of the performance measurement in local government units, 2017)
Pomiar dokonań jest istotnym instrumentem szeroko pojętego zarządzania i dlatego powinien funkcjonować w każdej jednostce, niezależnie, czy zalicza się ona do sektora prywatnego czy publicznego. Pozwala on monitorować efektywność i skuteczność – zagadnienia, które są niezwykle ważne dla jednostek sektora finansów publicznych. Kluczowym, a zarazem najbardziej problematycznym elementem pomiaru dokonań, są mierniki. Błędy w ich konstrukcji mogą bowiem doprowadzić do podjęcia niewłaściwych decyzji. Celem artykułu jest zaprezentowanie od strony teoretycznej znaczenia pomiaru dokonań, scharakteryzowanie rozwiązań praktycznych stosowanych w tym zakresie w wybranym urzędzie miasta oraz próba ich oceny. Osiągnięcie celu wymagało przeglądu literatury przedmiotu, dokonano analizy dokumentacji wewnętrznej dotyczącej systemu pomiaru dokonań, ponadto przeprowadzono indywidualne i grupowe wywiady pogłębione oraz zastosowano metodę obserwacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 408-418
Keywords: pomiar dokonań; efektywność; skuteczność; mierniki; sektor publiczny; performance measurement; effectiveness; efficiency; measures; public sector