Pomiar dokonań w projektach unijnych realizowanych w publicznych uczelniach technicznych - Szczepaniak, Waldemar (The measurement of achievements of the EU projects implemented in public technical universities, 2017)
Celem opracowania jest prezentacja mierników służących do oceny efektów realizacji projektów unijnych w publicznych uczelniach technicznych w Polsce. Do realizacji tak postawionego celu wykorzystano metody analizy źródeł literaturowych i danych statystycznych udostępnionych w bazie KSI SIMIK 07-13 oraz badanie ankietowe. W artykule przedstawiono projekty unijne jako istotny element realizacji celów w uczelniach publicznych. Omówiono niektóre aspekty pomiaru dokonań szkół wyższych w Polsce. Ostatnia część tekstu prezentuje analizę danych pierwotnych zgromadzonych w trakcie przeprowadzonego badania ankietowego dotyczącego zarządzania projektami unijnymi przez publiczne uczelnie techniczne. Respondentami byli kierownicy projektów unijnych zrealizowanych w publicznych uczelniach technicznych w perspektywie finansowej 2007-2013. W wyniku analiz określono główne mierniki wykorzystywane w pomiarze dokonań w projektach unijnych realizowanych w publicznych uczelniach technicznych w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 398-407
Keywords: pomiar dokonań; projekty unijne; publiczne uczelnie techniczne; measurement of achievements; EU projects; public technical universities