Benchmarking w dokumentacji cen transferowych – wybrane aspekty - Rzeszutek, Małgorzata; Szydełko, Łukasz (Benchmarking in transfer pricing documentation – chosen aspects, 2017)
Przedsiębiorstwa często wykonują transakcje ze swoimi podmiotami powiązanymi. Jeżeli przekroczą z nimi w 2017 r. 2 mln euro przychodów (kosztów) rachunkowych, będą zobligowane do sporządzenia dokumentacji cen transferowych za rok 2017. W przypadku przekroczenia kwoty 10 mln euro podatnicy dodatkowo będą musieli przeprowadzić analizę danych porównawczych. Może ona odbywać się poprzez porównanie wewnętrzne lub zewnętrzne. Benchmarking wewnętrzny ma za zadanie wspomagać tzw. porównanie wewnętrzne poprzez gromadzenie odpowiednich danych oraz ich systematyzację. Natomiast benchmarking zewnętrzny powinien być wykorzystany w przypadku transakcji (innych zdarzeń) wykonywanych pomiędzy innymi (niezależnymi) podmiotami. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości wykorzystania benchmarkingu w analizie danych porównawczych. Realizacja tak postawionego celu wiązała się z wykorzystaniem krytycznego przeglądu literatury i przepisów prawnych jako metod badawczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 354-363
Keywords: ceny transferowe; dokumentacja cen transferowych; benchmarking; transfer pricing; transfer pricing documentation