Rezerwy jako instrument kształtowania wyniku finansowego jednostki gospodarczej - Maszczak, Teresa (Reserves as the instrument of shaping financial result of the economic entity, 2017)
W dobie dynamicznych przemian społeczno-gospodarczych, silnej konkurencji, niepewności na rynku rezerwy odgrywają istotną rolę w procesie minimalizowania ryzyka, kreowania stabilnego rozwoju, realizacji kontynuacji działalności jednostki gospodarczej. Celem artykułu jest zaprezentowanie możliwości wykorzystania rezerw jako instrumentu w kształtowaniu wyniku finansowego jednostki gospodarczej. Zmierzając do osiągnięcia celu, omówiono istotę i funkcje rezerw w tworzeniu wyniku i ich uwarunkowania prawne. Wskazano na segmenty wyniku finansowego i rodzaje rezerw przypisanych do kosztów poszczególnych elementów wyniku. Do rozwiązania przedstawionego problemu badawczego wykorzystano metodę analizy literatury przedmiotu, treści regulacji prawnych, zarówno krajowych, jak i międzynarodowych, oraz metody porównań i wnioskowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 227-235
Keywords: rezerwy; wynik finansowy; ustawa o rachunkowości; międzynarodowestandardy rachunkowości; reserves; financial result; Accounting Act; international accounting standards