Alokacja kosztów pośrednich – etyka w rachunkowości zarządczej - Maruszewska, Ewa Wanda (Indirect cost allocation – ethics in management accounting, 2017)
W artykule zwrócono uwagę, że prawidłowe stosowanie zasad rachunkowości zarządczej jest nierozerwalnie związane z wrażliwością na zagadnienia etyczne, poprzez prezentację alokacji kosztów pośrednich. Poprawność arytmetyczna jest niewystarczająca do rzetelnego odzwierciedlenia kosztu wytworzenia produktów i stąd celem artykułu jest przedstawienie analizy przypadku, który potwierdza powyższą tezę i który może być wykorzystany w dydaktyce rachunkowości zarządczej. Poza wskazaniem metod alokacji kosztów w analizie przypadku stawia się pytanie o etyczność wykorzystania poprawności matematycznej dla osiągnięcia założonych celów w zakresie wyceny produktów. Przyjęta metodyka służy podkreśleniu nadrzędnych zasad rachunkowości, w tym ich znaczenia dla funkcjonowania rachunkowości zarządczej, oraz stanowi próbę interdyscyplinarnego podejścia do nauczania rachunkowości zarządczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 218-226
Keywords: etyka w rachunkowości; kalkulacja kosztów; alokacja kosztów pośrednich; rachunkowość zarządcza; etyka w controllingu; indirect costs; teaching through cases; management accounting; accounting ethics