Koszty działalności pomocniczej i ich rozliczanie w przedsiębiorstwie farmaceutycznym – studium przypadku - Lahutta, Dawid; Wroński, Paweł (Ancillary activities costs and their calculation in pharmaceutical enterprise – case study, 2017)
Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej to ważne zagadnienie w ramach controllingu. Właściwie zaprojektowane narzędzia pozwalają na odpowiednią alokację i przypisywanie kosztów działalności pomocniczej w okresie, po czym odnoszenie ich na koszty produktu. Umożliwiają odpowiednią wycenę wyrobu i zarządzanie marżami. Celem artykułu jest przedstawienie rozwiązań stosowanych w spółce akcyjnej z branży farmaceutycznej, a także krytyczna analiza efektywności wdrażanych systemów ERP, które nie sprostały potrzebom zarządczym spółki. Narzędzie, które zaprojektowano na potrzeby rozliczania kosztów działalności pomocniczej oraz controllingu, pomimo prostej konstrukcji okazało się skuteczniejsze w rozliczaniu kosztów działalności pomocniczej i wychwytywaniu błędów w kartach pracy niż system klasy ERP. W artykule wskazano także kierunki rozwoju zaprojektowanego narzędzia i perspektywy jego zaimplementowania w rozszerzonym wymiarze w ramach systemu zarządczego i controllingowego spółki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 187-198
Keywords: rozliczanie kosztów działalności pomocniczej; koszty w farmaceutyce; systemy controllingowe; controlling kosztów; ancillary activities cost calculation; costs in pharmaceutical company; controlling systems; cost controlling