Miary efektywności podatkowej przedsiębiorstw - Kowalski, Michał (Measures of tax effectiveness, 2017)
W artykule omówiono miary oceny efektywności podatkowej przedsiębiorstw w zakresie podatku dochodowego, istotne zarówno dla zastosowań controllingowych, jak i badań dotyczących opodatkowania. Zaprezentowano wyniki empiryczne dotyczące efektywności podatkowej polskich spółek notowanych na GPW w latach 2000-2014. Przeprowadzone badania wskazują, że efektywne obciążenia podatkowe są niższe niż nominalna stopa podatkowa, efektywność podatkowa spółek rośnie w analizowanym okresie, zaobserwowano istotną zależność pomiędzy wartością salda aktywów i rezerw z tytułu podatku dochodowego i efektywną stopą podatkową podatku bieżącego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 167-176
Keywords: controlling podatkowy; efektywność podatkowa; podatki; tax controlling; tax effectiveness; taxes