Rachunek kosztów na potrzeby zrównoważonego rozwoju w rolnictwie - Kondraszuk, Tomasz (Cost accounting for sustainable development in agriculture, 2017)
Celem opracowania jest przedstawienie najważniejszych uwarunkowań zrównoważonego rozwoju w kontekście możliwości doskonalenia rachunku kosztów w rolnictwie przy wykorzystaniu dorobku teorii ogólnej rachunkowości zarządczej (ekonomiki przedsiębiorstw) ze szczególnym uwzględnieniem TDABC. Dotychczasowe obawy, dotyczące niemożności przenoszenia zasad rachunku kosztów z działalności pozarolniczej do rolnictwa nie potwierdzają się. Wyniki badań modelowych zastosowania nowoczesnych koncepcji rachunków kosztów w rolnictwie na przykładzie TDABC dają pozytywne rezultaty. Dodatkowe ograniczenia wynikające z zasad zrównoważonego rozwoju nie zmieniają tego faktu. Należy przyjąć, że wnioski co do innych koncepcji, takich jak rachunek kosztów docelowych z opcją KAIZEN, rachunek kosztów cyklu życia produktu, rachunek kosztów TQM czy też zasobowo- procesowy rachunek kosztów (ZPRK), będą podobne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 136-144
Keywords: rolnictwo; rachunek kosztów; zrównoważony rozwój; TDABC; agriculture; cost accounting; sustainable development