Strategiczne cele uczelni publicznych w Polsce według perspektyw zbilansowanej karty wyników – wyniki badań - Kędzierska-Bujak, Ilona (Strategic objectives of public universities in Poland according to the balanced scorecard perspectives – research results, 2017)
W Polsce funkcjonuje obecnie ponad czterysta uczelni. Gdy uwzględni się przy tym niż demograficzny, emigrację młodych osób w wieku akademickim, migracje (i emigracje) naukowców, walkę o jak najwyższy poziom kształcenia i prowadzonych badań, konieczność pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania badań oraz regulacje prawne, którym podlegają uczelnie, jasne się staje, jak bardzo ważne jest opracowanie strategii oraz jej skuteczna realizacja. Narzędziem ułatwiającym wdrożenie i realizację strategii jest zbilansowana karta wyników. Opracowanie ogólnej koncepcji dla uczelni wymaga poznania najważniejszych celów poszczególnych uczelni. Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników badań przeprowadzonych wśród rektorów uczelni publicznych, w ramach których zostali oni poproszeni o wskazanie najważniejszych ich zdaniem celów strategicznych z jednoczesnym przyporządkowaniem do zaproponowanych perspektyw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 115-125
Keywords: public universities; cele strategiczne; zbilansowana karta wyników; uczelnie publiczne; wynikibadań; strategic objectives; balanced scorecard; research results