Model biznesu jako przedmiot sprawozdawczości finansowej - Kamieniecka, Małgorzata (Business model as an object of financial reporting, 2017)
Celem niniejszego artykułu jest analiza pojęcia model biznesowy, przedstawienie wybranych klasyfikacji modeli biznesowych i dokonanie wstępnych ustaleń dotyczących prezentacji modelu biznesowego przedsiębiorstwa w sprawozdaniu finansowym. Główną metodą zastosowaną była krytyczna analiza literatury polskiej i zagranicznej oraz aktów prawnych dotyczących przedmiotu opracowania. Przegląd definicji i klasyfikacji modeli biznesowych wskazują, że w praktyce i nauce zarządzania nie ugruntowało się jedno dominujące określenie i wciąż trwają dyskusje na ten temat. Jednocześnie, w odpowiedzi na zapotrzebowanie użytkowników, wprowadzane są do sprawozdań finansowych obligatoryjne ujawnienia dotyczące stosowanego modelu biznesowego. Powoduje to sytuację niepewności, zarówno dla przygotowujących sprawozdania, jak i ich użytkowników, gdyż zasady ujawnienia informacji o modelu biznesowym w sprawozdaniu finansowym nie doczekały się ostatecznego kształtu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 106-114
Keywords: model biznesowy; sprawozdanie finansowe; raport biznesowy; business model; financial statement; business reporting