Wstępne rozpoznanie istoty potencjału strategicznego systemu działającego - Witczak, Hubert (Introduction to the essence recognition of action system strategic potential, 2017)
W naukach o zarządzaniu istnieje potrzeba lepszego rozpoznania kategorii „potencjał strategiczny”. Celem pracy jest zaproponowanie wstępnych twierdzeń w dziedzinie detekcji i eksploracji tego pojęcia. Zakres pracy obejmuje potencjał strategiczny dowolnego systemu działającego (AS). Potencjał strategiczny to zdolność danego AS do kształtowania zmian strategicznych w celu odniesienia sukcesu strategicznego. Potencjał strategiczny jest skomplikowaną sumą złożonych zmiennych: domeny strategicznej oraz elastyczności, unikatowości, kompetencji, sprawności, atrakcyjności i sterow(al)ności danego AS. To kluczowa zmienna sukcesu strategicznego. Skala poziomu potencjału strategicznego rozciąga się od jego braku (poziom zero potencjału) do poziomu zupełnego (poziom 1 potencjału). Potencjał strategiczny wymaga dalszych prac poznawczych, w tym klasyfikacyjnych i wyjaśniających
Management Forum, 2017, vol. 5, no. 3, s. 45-51
Keywords: potencjał; potencjał strategiczny; nominalny potencjał strategiczny; zupełny potencjał strategiczny; sukces strategiczny; potential; strategic potential; nominal strategic potential; full strategic potential; strategic success