Metaforycznie o samoodnawianiu ekosystemu biznesu - Stańczyk, Sylwia (Metaphorically about ecosystem’s self-renewal, 2017)
Pojęcie samoodnawiania, podobnie jak samoregeneracji, jest dosyć powszechnie używane na gruncie nauk o zarządzaniu, lecz wyraźnie widać, że towarzyszy mu dość duża swoboda interpretacyjna, wynikająca z braku ugruntowanej wiedzy w tym zakresie. Warto zaznaczyć, że nie ma ścisłych badań na temat definiowania tych terminów w literaturze menedżerskiej. Owa luka teoriopoznawcza staje się głównym celem tego opracowania. Utylitarny charakter tego przedsięwzięcia podbudowany jest metaforami jako źródłem poznania. Rozważania utrzymane są w duchu perspektywy ekologicznej w zarządzaniu, w którą explicite wpisany jest termin samoodnawiania. Obiektem badań jest ekosystem biznesu – populacja organizacji. Zastosowane metafory umożliwiły wyłonienie uczestników ekosystemu biznesu odpowiedzialnych za samoodnawianie, a także samych nośników życia ekosystemów biznesu – ewoluującego systemu rutyn organizacyjnych
Management Forum, 2017, vol. 5, no. 3, s. 38-44
Keywords: metafora; samoodnawianie; samoregeneracja; ekosystem biznesu; ekologia organizacji; metaphor; self-renewal; elf-regeneration; business ecosystem; organizational ecology