Analiza potencjału rozwojowego organizacji w aspekcie zależności między pracą zespołową; dzieleniem się wiedzą a innowacjami zespołowymi - Jopkiewicz, Szymon (Analysis of development potential of an organisation in the aspect of relationship between teamwork; knowledge sharing and team innovations, 2017)
Konkurencyjność otoczenia wymusza na współczesnych organizacjach innowacje, które stają się dla nich sine qua non poprawy bądź utrzymania pozycji rynkowej. Dlatego celem pracy stała się empiryczna weryfikacja modelu uwzględniającego istnienie statystycznie istotnej zależności pomiędzy pracą zespołową i grupowym rozwiązywaniem problemów a zespołowymi innowacjami, mediowanymi poprzez transmisję i absorpcję wiedzy. Model weryfikowano poprzez badania kwestionariuszowe. W celu empirycznej weryfikacji sformułowanych hipotez wykonano analizy statystyczne, wykorzystując pakiet IBM SPSS Statistics w wersji 20. Empiryczna weryfikacja modelu badawczego ujawniła, że transmisja wiedzy jest silniejszym mediatorem w porównaniu z absorpcją wiedzy. Organizacje powinny więc kłaść większy nacisk na aspekty komunikacji i pracy w grupach roboczych. Ponadto praca zespołowa i grupowe rozwiązywanie problemów są istotnie powiązane z wypracowaniem zespołowych innowacji, wzmacniając potencjał rozwojowy organizacji
Management Forum, 2017, vol. 5, no. 3, s. 1-6
Keywords: praca zespołowa; innowacje zespołowe; dzielenie się wiedzą; mediacyjny efekt transmisji i absorpcji wiedzy; teamwork; team innovations; knowledge sharing; mediating effect of transmission and knowledge absorption