Raportowanie wewnętrzne kosztów outsourcingu w przedsiębiorstwie usługowym - Gogół, Kinga; Kes, Zdzisław (Internal reporting of outsourcing costs in service provider, 2017)
W artykule podjęto zagadnienia budowy systemu raportowania zarządczego na przykładzie spółki sektora medycznego, która stanęła przed dylematem outsourcingu i insourcingu usług medycznych. Z uwagi na rozwijający się rynek oraz ograniczone zasoby badane przedsiębiorstwo przyjęło model biznesowy polegający na zlecaniu usług na zewnątrz. To doprowadziło do wzrostu kosztów, a w konsekwencji do spadku rentowności. W związku z potrzebą poprawy sytuacji finansowej wdrożono system raportowania wewnętrznego odnośnie do kosztów usług medycznych. Zdefiniowano potrzeby informacyjne, źródła danych oraz użytkowników informacji, a także dokonano wyboru platformy informatycznej. Najlepszym rozwiązaniem dla badanego podmiotu okazała się aplikacja arkuszowa wykorzystująca MS Excel. Funkcje arkusza kalkulacyjnego, takie jak tabele czy wykresy przestawne połączone z językiem VBA oraz SQL, pozwoliły na stworzenie aplikacji dostarczającej w sposób automatyczny istotnych informacji poszczególnym użytkownikom
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 78-88
Keywords: raportowanie zarządcze; usługi medyczne; outsourcing; management reporting; medical services