Dysfunkcje rachunku kosztów działań pomiotu świadczącego usługi powszechne - Borowiec, Leszek (Dysfunction of activity based costing of a universal service entity, 2017)
Część podmiotów gospodarczych funkcjonuje w gospodarce rynkowej w ramach tzw. rynków regulowanych. Regulacja danej części rynku, najczęściej związana jest z dostarczaniem usług określanych mianem powszechnych. Celem artykułu jest ocena stosowanego przez operatora pocztowego rachunku kosztów działań w kontekście przydatności do szacowania kosztów usług powszechnych oraz niepowszechnych (biznesowych), uwzględniając fakt wykorzystania jednego systemu rachunku kosztów dla obu obszarów działalności. Połączenie w jeden system kalkulacji kosztów na potrzeby regulacyjne i biznesowe może w praktyce nastręczać wielu problemów z jakością pozyskiwanych informacji, głównie wynikających z dysfunkcji stosowanego rachunku kosztów. Artykuł zawiera konkluzję, iż nie jest możliwe stosowanie rachunku kosztów działań wg wymagań regulatora, który jednocześnie spełniałby pełne oczekiwania w zakresie informacji zarządczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 32-40
Keywords: rachunek kosztów działań; usługi powszechne; menedżerski rachunek kosztów; activity based costing; universal services; activity based management