Analiza kosztów procesów logistycznych - Bełch, Paulina (Analysis of logistics processes costs, 2017)
Prowadzenie działalności gospodarczej jest skorelowane z ponoszeniem kosztów. Są one związane z gospodarowaniem zasobami w przedsiębiorstwach, dlatego muszą być ciągle analizowane i kontrolowane. Na podstawie informacji dotyczących kosztów podejmowane są określone decyzje zarządcze. Celem artykułu jest próba identyfikacji pojęcia „analiza kosztów procesów logistycznych” oraz prezentacja i analiza kosztów procesów logistycznych w ujęciu rodzajowym w wybranym przedsiębiorstwie, którego przedmiotem działalności jest detaliczna i hurtowa sprzedaż paliw płynnych. Podjęta problematyka badawcza i postawiony cel zdeterminowały wybór metod badawczych, takich jak: przegląd literatury, analiza materiałów wewnętrznych wybranego przedsiębiorstwa i wywiad pogłębiony. Podmiotem badań jest przedsiębiorstwo z sektora paliwowego, prowadzące działalność dystrybucyjną paliw ropopochodnych na terenie województwa podkarpackiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 472; s. 23-31
Keywords: koszty procesów logistycznych; dynamika kosztów; struktura kosztów; analiza kosztów; costs of logistics processes; cost dynamics; cost structure; cost analysis