Wymagania informacyjne interesariuszy w zakresie kapitału intelektualnego a rachunkowość behawioralna - Zygmański, Tomasz (Information requirements of stakeholders in terms of intellectual capital vs. behavioural accounting, 2017)
Zachowania ludzi są reakcjami na bodźce oddziałujące na nich z otoczenia. Wpływają one na decyzje podejmowane w jednostkach gospodarczych, a w konsekwencji na osiągane przez nie wyniki. W rachunkowości wpływ „czynnika ludzkiego” na informacje generowane przez system rachunkowości, wykorzystywane w procesie decyzyjnym, bada rachunkowość behawioralna. Celem artykułu jest przedstawienie zależności między aspektami psychologicznymi i socjologicznymi (aspektami behawioralnymi) a sprawozdawczością kapitału intelektualnego. W artykule wykorzystano metodę analizy literatury oraz metodę indukcji i dedukcji. Rozważania przedstawione w artykule udowadniają, że wykorzystanie psychologii do wyjaśniania i przewidywania zachowań ludzkich w kontekście sprawozdawczości kapitału intelektualnego może być obszarem badań interdyscyplinarnych w rachunkowości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 458-466
Keywords: system informacyjny; kapitał intelektualny; rachunkowość behawioralna; information system; intellectual capital; behavioural accounting