Szablony księgowe w systemie informatycznym rachunkowości. Wyniki badań eksploracyjnych - Szymczyk-Madej, Katarzyna (Accounting patterns in the accounting information system. Results of exploratory research, 2017)
Artykuł prezentuje wyniki badań przeprowadzonych w 2016 roku, dotyczące szablonów księgowych. Celem opracowania jest przedstawienie różnych aspektów związanych z funkcjonowaniem szablonów księgowych w systemie informatycznym rachunkowości (SIR), takich jak: częstotliwość wykorzystania szablonów, rodzaje operacji gospodarczych, do których są wykorzystywane, podejście pracowników do ich definiowania, kontroli itp. W pierwszej części artykułu zamieszczona została krótka charakterystyka badanych przedsiębiorstw, ich SIR oraz respondentów, którzy udzielali odpowiedzi. Zasadnicza część artykułu poświęcona została analizie wyników dotyczących szablonów księgowych. Na koniec zaprezentowano funkcjonowanie szablonów księgowych w kontekście zapisów ustawy o rachunkowości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 390-401
Keywords: system informatyczny rachunkowości; SIR; szablon księgowy; powtarzalny zapis księgowy; accounting information system; AIS; accounting pattern; repetitive record