Postrzeganie controllingu w środowisku naukowym rachunkowości w Polsce - Szychta, Anna; Dobroszek, Justyna (Perception of controlling by Polish academic community, 2017)
Celem artykułu jest ukazanie percepcji controllingu przez przedstawicieli środowiska naukowego rachunkowości w Polsce od początku lat 90. XX wieku, biorąc za punkt odniesienia ustalenia wynikające z dyskusji dotyczącej koncepcji Controlling w krajach niemieckojęzycznych. Artykuł zawiera odpowiedzi na następujące pytania: jak polscy autorzy, będący pracownikami naukowymi rachunkowości, oraz aktualni kierownicy instytutów i katedr zajmujących się edukacją i badaniami naukowymi w dziedzinie rachunkowości interpretują koncepcję controllingu oraz jak postrzegają relację między controllingiem a rachunkowością zarządczą? Z przeglądu literatury przedmiotowej i przeprowadzonego badania ankietowego wynika, że pracownicy naukowi rachunkowości w Polsce różnią się znacznie w traktowaniu istoty i zakresu controllingu oraz jego relacji z rachunkowością zarządczą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 365-378
Keywords: controlling; rachunkowość zarządcza; kontrola zarządcza; Polska; management accounting; management control; Poland