Narzędzia controllingu operacyjnego w firmie doradczo- szkoleniowej - Januszewski, Arkadiusz (Operational controlling tools in a consulting and training services enterprise, 2017)
W artykule opisano narzędzia controllingu operacyjnego, które wdrożono w firmie doradczo-szkoleniowej GDS FALCO. Stanowią one jeden z efektów prac autora zatrudnionego jako wysoko wykwalifikowany personel w ramach projektu „Region Otwarty na Innowacje”, finansowanego z Unii Europejskiej. W projekcie zastosowano następujące metody badawcze: studium przypadku, analizę dokumentacji, wywiad swobodny oraz prototypowanie z wykorzystaniem arkusza Ms Excel. Na opisane w pracy narzędzia controllingu operacyjnego składają się powiązane ze sobą: moduł rejestracji umów z możliwością oceny rentowności projektu na poziomie marży pokrycia uwzględniającej koszty zmienne, moduł planowania i rejestracji wydatków stałych, moduł prognozowania przepływów pieniężnych oraz moduł raportowania służący do wielowymiarowych analiz przychodów i rentowności. Zostały one pozytywnie ocenione przez kierownictwo i są wykorzystywane w procesie zarządzania firmą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 176-186
Keywords: controlling operacyjny; firma doradczo-szkoleniowa; analizy wielowymiarowe; MS Excel; controlling projektów; operational controlling; consulting and training services enterprise; multidimensional analysis; project controlling