Wizerunek controllera finansowego w opinii studentów Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku - Gmińska, Renata; Jaworski, Jacek (Image of financial controller in the opinion of students of WSB University in Gdańsk, 2017)
Artykuł prezentuje wyniki ankietowego zwiadu badawczego przeprowadzonego dla określenia komponentów zawodowych oraz osobistych składających się na wizerunek controllera finansowego w oczach przyszłych księgowych i finansistów. Controller finansowy jest zawodem słabo rozpoznawalnym. W oczach respondentów controller to osoba odpowiedzialna, dokładna i uczciwa. Posiada wysokie kwalifikacje i jest odporna na stres. Controller dysponuje dużą wiedzą biznesową. W swojej pracy kieruje się celami przedsiębiorstwa, zachowując należytą staranność i tajemnicę służbową. Jest dobrze zorganizowany, chętnie i sprawnie objaśniający oraz przekonujący. Jego komunikatywność, łatwość nawiązywania kontaktów oraz umiejętności pracy w zespole oceniono jako przeciętne. Controller raczej nie jest osobą życzliwą i nie dysponuje wysokimi umiejętnościami w kierowaniu innymi. Jego praca pozytywnie wpływa na proces zarządzania przedsiębiorstwem. Jest to zawód z przyszłością, o przeciętnej pozycji w społeczeństwie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 154-165
Keywords: controller finansowy; wizerunek zawodu; cechy zawodowe i osobiste; financial controller; image of the profession; professional and personal features