Determinanty sprawności procesu ewidencji księgowej w biurze rachunkowym - Chojnacka-Komorowska, Anna; Nowosielki, Krzysztof (Determinants of accounting records process performance in an accounting office, 2017)
Głównym celem opracowania jest prezentacja wyników badań dotyczących determinant sprawności procesu ewidencji księgowej realizowanego w biurze rachunkowym. Sprawność jest rozumiana jako immanentna cecha procesu, która w sposób syntetyczny informuje o jego zdolności do realizacji przypisanych mu funkcji. Podjęte badania zostały przeprowadzone z zastosowaniem metody case study wspomaganej analizą dokumentacji pochodzącej z badanej jednostki gospodarczej oraz techniką wywiadu i obserwacji. W toku badań zidentyfikowano kluczowe czynniki sprawności badanego procesu. Dwa najważniejsze to: jakość dokumentów księgowych dostarczanych przez klientów biura, stanowiących wejście procesu, oraz jakość kadry będącej aktywnym uczestnikiem procesu, mierzona poziomem doświadczenia i kwalifikacji zawodowych pracowników. W podsumowaniu wskazano na możliwe kierunki dalszych badań ilościowych o charakterze eksplanacyjnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 102-113
Keywords: proces księgowy; sprawność procesu; determinanty sprawności; accounting processes; process performance; determinants of process performance