Czy budżetowanie zadaniowe jest efektywnym instrumentem zarządzania w sektorze finansów publicznych? - Buk, Halina (Is the performance budget an effective management instrument in public finance sector?, 2017)
W procesie reformowania polskiego sektora finansów publicznych wdrożono nowy instrument zarządzania wydatkami publicznymi w postaci budżetowania zadaniowego, a więc koncepcji powszechnie stosowanej w biznesie, bo opartej na zarządzaniu przez cele i zadania. Celem artykułu jest prezentacja idei budżetowania zadaniowego w świetle tradycyjnego budżetowania w jednostkach finansów publicznych, wskazanie zalet i wad każdego z tych instrumentów. Przeprowadzono krytyczną analizę dotychczasowej praktyki budżetowania zadaniowego, uwzględniając kryterium realnie opracowywanych budżetów zadaniowych na szczeblu rządowym. Sama idea budżetowania zadaniowego jest instrumentem wspomagającym efektywność wydatkowania środków publicznych. Najsłabszym ogniwem tego procesu jest jednak określanie konkretnych ekonomiczności w procesie budżetowania i skuteczności w osiąganiu zaplanowanych zadań. Zastosowano metodę krytycznej analizy stosownych regulacji prawnych, literatury przedmiotu oraz metodę weryfikacji celów i zadań, a zwłaszcza dobór kwantyfikowalnych mierników osiągnięcia tych celów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 71-81
Keywords: budżet tradycyjny; budżet zadaniowy; wydatki publiczne; mierniki efektywności; traditional budgeting; performance budget; public tasks; measures of efficiency