Procesowe ujęcie funkcjonowania systemu informacyjnego rachunkowości w jednostkach gospodarczych - Bujak, Adam (The process approach of the functioning of the accounting information system in business units, 2017)
System informacyjny rachunkowości, odpowiadający za dostarczanie wielu informacji wykorzystywanych przy podejmowaniu decyzji, podobnie jak inne podsystemy wchodzące w skład przedsiębiorstwa, musi funkcjonować efektywnie. Oznacza to konieczność przygotowania wszystkich wymaganych informacji po najniższym możliwym koszcie. Dokładnych danych na temat kosztów prowadzenia rachunkowości nie można jednak uzyskać z ewidencji księgowej opartej na obowiązujących przepisach. Dlatego za cel artykułu przyjęto zaprezentowanie od strony teoretycznej i praktycznej możliwości wykorzystania podejścia procesowego do ustalenia kosztów funkcjonowania systemu informacyjnego rachunkowości, scharakteryzowano również procesy i działania zachodzące w badanym systemie. Osiągnięcie tak sformułowanego celu wymagało przeprowadzenia krytycznej analizy literatury przedmiotu, dokonano także analizy sposobu prowadzenia rachunkowości w dobranych celowo jednostkach gospodarczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 61-70
Keywords: system informacyjny rachunkowości; proces; działanie; rachunek kosztów działań; efektywność; accounting information system; process; activity; activity-based costing; efficiency