Model biznesu w raportowaniu organizacji – wybrane problemy - Bek-Gaik, Bogusława; Rymkiewicz, Bartosz (Business model in the organization reporting − selected issues, 2017)
Zagadnienie ujawniania modelu biznesu w sprawozdawczości korporacyjnej jest obecnie przedmiotem ożywionej dyskusji i nabiera coraz większego znaczenia. Główną przyczyną takiego zjawiska jest wskazanie modelu biznesu jako kluczowego elementu treści raportu zintegrowanego zgodnego z wytycznymi opracowanymi przez International Integrated Reporting Council (IIRC). Celem artykułu jest wskazanie potencjalnych korzyści i problemów związanych z praktyką ujawniania modelu biznesu przez organizacje oraz próba odpowiedzi na pytanie, czy ujawnianie modelu biznesu jest rzeczywiście konieczne. Niniejsze opracowanie stanowi podsumowanie wcześniejszych prac badawczych autorów na temat ujawniania modelu biznesu w sprawozdawczości organizacji. W tym celu autorzy wykorzystali następujące metody badawcze: analizę literatury przedmiotu, analizę treści publikacji korporacyjnych oraz analizę porównawczą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 471, s. 23-33
Keywords: model biznesu; sprawozdawczość organizacji; raport zintegrowany; business model; organization reporting; integrated report