Turystyka między krajami Grupy Wyszehradzkiej. Wybrane problemy i perspektywy na przyszłość - Żemła, Michał; Ziółkowska-Weiss, Kamila (Tourism among the Visegrad countries. Selected problems and perspectives for the future, 2017)
Grupa Wyszehradzka (V4) to zinstytucjonalizowana forma współpracy pomiędzy czterema krajami: Polską, Republiką Czeską, Słowacją i Węgrami. Obecnie coraz większą rolę odgrywają krótkie, kilkudniowe wyjazdy turystyczne. Wpisanie się w ten trend jest jednym z najbardziej oczywistych kierunków współpracy pomiędzy krajami Grupy, a turystyka pomiędzy nimi ma szansę stać się widocznym elementem statystyk wyjazdów i przyjazdów zagranicznych w każdym z czterech krajów. Celem artykułu jest próba znalezienia przyczyn, dzięki którym może rozwijać się turystyka pomiędzy krajami Grupy. Dla realizacji celu przeprowadzono badania ankietowe wśród 197 studentów turystyki we wszystkich krajach Grupy, którzy dość stereotypowo postrzegają atrakcyjność turystyczną w poszczególnych krajach V4. Przeprowadzona została analiza ofert biur podróży w V4 oraz analiza aktywności promocyjnej instytucji reprezentujących poszczególne kraje, która pokazuje zróżnicowaną aktywność Narodowych Organizacji Turystycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 637-647
Keywords: Grupa Wyszehradzka; ruch turystyczny; narodowe organizacje turystyczne; biura podróży; Visegrad Group; tourism traffic; notional tourism organizations; travel agencies