Targi turystyczne jako narzędzie aktywności promocyjnej powiatu jeleniogórskiego - Zawadzki, Piotr (Tourist fairs as a tool for promotional activity of Jelenia Góra district, 2017)
Celem artykułu jest przybliżenie zagadnień związanych z promocją regionów turystycznych przy wykorzystaniu narzędzia promocyjnego, jakim są targi. Na wstępie, w części teoretycznej artykułu przedstawiono problematykę marketingu terytorialnego oraz jego wpływu na rozwój jednostek terytorialnych. W dalszej części omówiono produkt regionu turystycznego oraz możliwości jego promocji. Zaprezentowano również istotę i cechy działań związanych z organizacją targów, a także rozwój imprez targowych w Polsce na przestrzeni ostatnich lat. W końcowej części ukazano przykłady zastosowania tego elementu promocji na przykładzie powiatu jeleniogórskiego. Przedstawione zostały targi turystyczne, w których uczestniczy region jeleniogórski, a także coroczną imprezę targową TOURTEC, której organizatorem jest powiat jeleniogórski
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 627-636
Keywords: marketing terytorialny; promocja regionu turystycznego; targi turystyczne; territorial marketing; promotion of tourist region; tourist fairs