Rozwój infrastruktury turystycznej na przykładzie dolnośląskich parków krajobrazowych - Warczewska, Beata (The development of touristic infrastructure on the example of Lower Silesia landscape parks, 2017)
Obszary parków krajobrazowych, ze względu na swoje wyjątkowe wartości, są potencjalnie atrakcyjnym miejscem recepcji ruchu turystycznego. W ślad za zainteresowaniem społecznym powinien podążać rozwój infrastruktury turystycznej. Celem artykułu jest pomiar za pomocą wskaźników i porównanie stopnia rozwoju funkcji turystycznej (w tym wybranych elementów infrastruktury turystycznej) w gminach zlokalizowanych w granicach dolnośląskich parków krajobrazowych. Z analiz wynika, że poziom rozwoju funkcji i infrastruktury turystycznej jest bardzo zróżnicowany i nie jest jednoznacznie powiązany z samymi tylko walorami przyrodniczymi parków. Wysokie wartości wskaźników uzyskały gminy górskie i uzdrowiskowe, historycznie związane z rozwojem funkcji turystycznej. Stąd można wnioskować, że potencjał dolnośląskich parków krajobrazowych jest obecnie niedostatecznie wykorzystany
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 579-586
Keywords: infrastruktura turystyczna; wskaźniki funkcji turystycznej; park krajobrazowy; touristic infrastructure; indicators of touristic function; landscape park