Struktura dystrybucji usług uzdrowiskowych a funkcja uzdrowiskowa gmin. Koncepcja i wstępne wyniki badań - Stelmach, Paweł (Spa services distribution structure vs. spa resort specialization. The framework of research and partial finding, 2017)
Celem artykułu jest prezentacja koncepcji i wyników badań nad związkiem między strukturą systemu dystrybucji usług uzdrowiskowych a poziomem funkcji uzdrowiskowej w Polsce. Wykorzystano metody analizy trendów i korelacji z wykorzystaniem współczynnika korelacji rang Spearmana i jego wartości krytycznej oraz dane statystyczne pochodzące z Banku Danych Lokalnych i niepublikowanych zbiorów danych GUS. Badania na poziomie empirycznym dotyczyły 34 polskich gmin uzdrowiskowych łącznie oraz gmin uzdrowiskowych województwa podkarpackiego i odnosiły się do lat 2005-2014. Na poziomie ogólnopolskim zidentyfikowano silną i istotną statystycznie ujemną korelację między strukturą dystrybucji usług uzdrowiskowych a funkcją uzdrowiskową, natomiast w województwie podkarpackim dodatnią korelację wykryto w gminie Horyniec Zdrój
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 552-561
Keywords: funkcja uzdrowiskowa; funkcja turystyczna; uzdrowiska; dystrybucja; dotacja; spa resort specialization; tourism specialization; spas; distribution; subsidy