Wyjazdy turystyczno-rekreacyjne kobiet 50+ a ich sytuacja materialna - Sikora, Jan; Wartecka-Ważyńska, Agnieszka (Women’s fifty plus tourist vs. recreation trips and their financial situation, 2017)
W artykule przedstawiono problematykę aktywności podczas wyjazdów turystyczno- rekreacyjnych kobiet 50+ w zależności od ich sytuacji materialnej. Wyboru badanej kategorii kobiet dokonano celowo ze względu m.in. na wielość odgrywanych ról, dłuższy wiek życia, niższy poziom sytuacji materialnej w porównaniu do mężczyzn. Scharakteryzowano czasokres wyjazdów wypoczynkowych krajowych i zagranicznych, formy aktywności rekreacyjnej, wybór organizatorów wyjazdów oraz obciążenia finansowe budżetu domowego przeznaczone na wyjazdy turystyczno-rekreacyjne. Z badań wynika, że sytuacja materialna determinuje czasokres wyjazdów krajowych i zagranicznych oraz realizowane podczas pobytu formy aktywności rekreacyjnej. W artykule wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego z zastosowaniem kwestionariusza ankiety. Ankieta przeprowadzona została wśród słuchaczek dwóch Uniwersytetów Trzeciego Wieku w Poznaniu oraz członkiń Klubów Seniora. Wykorzystano również metodę analizy literatury przedmiotu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 537-551
Keywords: kobiety 50+; aktywność turystyczna i rekreacyjna; sytuacja materialna; women fifty plus; tourist and recreational activity; financial situation