Uczestnicy megawydarzenia – Światowych Dni Młodzieży. (Nie)typowa grupa turystów w Krakowie w 2016 r - Seweryn, Renata (Participants of mega event – World Youth Days. A (non)typical group of tourists in Cracow in 2016, 2017)
Światowe Dni Młodzieży zasługują na miano wielkiego wydarzenia religijnego. Podczas niego w jednym miejscu młodzi ludzie z całego świata spędzają czas na modlitwie i spotkaniach z papieżem. Czy jednak ich zachowania turystyczne różnią się od zachowań innych turystów, a jeśli tak, to w których kwestiach? Celem artykułu jest próba odpowiedzi na to pytanie w oparciu o wyniki badań ruchu turystycznego w Krakowie. Wykorzystując test chi-kwadrat Pearsona oraz U Manna-Whitneya, ustalono statystycznie istotne odmienności zachowań dwóch grup odwiedzających miasto w 2016 r. – uczestników ŚDM i innych turystów. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić m.in., że ci pierwsi częściej od drugich szukali informacji w Internecie, mediach społecznościowych, folderach i ulotkach, podróżowali w grupach, korzystali z tańszych środków transportu i noclegów, przebywali dłużej w Krakowie, ale niestety rzadziej poznawali lokalne i okoliczne walory turystyczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 473, s. 519-528
Keywords: Światowe Dni Młodzieży; turystyka eventowa; turystyka religijna; zachowania turystyczne; Kraków; World Youth Days; event tourism; religious tourism; tourist behavior; Cracow